Karnozyna w planie treningowym sportowca – czy opłaca się ją włączyć do suplementacji?

Wewnątrz komórek tworzy się di-peptyd, produkowany bez przerwy z L-histydyny i β-alaniny w wyniku katalizowania przez syntetazę karnozynową z ATP, czyli karnozyna. Oszukamy go w strukturze organów, gdzie potrzeba mnóstwo energii, np. mięśniach kinetycznych, strukturach mózgu i sercu. Zatem wszyscy aktywni sportowcy potrzebują jej w swojej diecie.

Co zawdzięczamy karnozynie?

Oficjalnie karnozyna to beta-alanyl-L-histydyna. Wszyscy mamy jej około 20-30 mmol na kg masy ciała bez wody i może stanowić około 0,2-0,5 proc. masy niektórych mięśni poprzecznie prążkowanych. Nasycenie tego peptydu w organach jest uzależnione od licznych czynników, jak np. obecność karnozyny w dostarczonym pokarmie, czynnik płciowy – większe u mężczyzn, a dodatkowo rodzaj włókien mięśniowych (zwiększone w mięśniach szybkokurczliwych).

Jakim działaniem wyróżnia się karnozyna?

Karnozyna wchłania się z układu pokarmowego, przeważnie z jelit, a podczas absorpcji odbywa siędokonuje się częściowa hydroliza karnozyny do L-histydyny i β-alaniny. Zatem praidłowy poziom czynnika w tkankach zależy zawartości w diecie – to jedna z tych substancji, które przekraczają barierę krew-mózg. Co człowiek zawdzięcza karnozynie? β-alanyl-l-histydyna między innymi:

– Stymuluje aktywność mięśni szkieletowych (w sferze retikularnych kanałów wapniowych) i kardiomiocytach;
– Kontroluje balans zasad i kwasów w ważnych tkankach człowieka i zwierząt;
– Zmniejsza toksyczność jonów niektórych pierwiastków (m.in. żelaza, miedzi, cynku, kobaltu);
– Wyhamowuje wolne rodniki oraz aldehydy drobnocząsteczkowe.

Karnozyna to także wsparcie w przebiegu różnych dolegliwości, w których patogenezie istotną rolę odgrywa stres oksydacyjny i karbonylowy, są to np. choroby krążenia, metaboliczne, czy neurodegeneracyjne.

W praktycznym zastosowaniu karnozyna to pomysł dla osób aktywnych na suplement diety, który potrafi zregenerować mięśnie i moc ich skurczu, a także ogranicza gromadzenie się kwasu mlekowego. W tkance mięśniowej karnozyna to przede wszystkim bufor jonów wodorowych, ale i antyoksydant, a więc „zamiatacz” reaktywnych cząstek tlenu. Znane zdolności buforujące karnozyny w czasie ćwiczeń wyglądają lepiej niż nieorganicznych fosforanów czy dwuwęglanów.